De bouw van 16 zorgwoningen, ontwikkeld door Woonwaard voor Esdégé-Reigersdaal, vordert gestaag. Maandag 21 juni zijn de symbolische eerste vloerplaten gelegd door wethouder Annette Groot, Miriam Traudes, bestuurder van Esdégé-Reigersdaal, en Nicole van Wijk, bestuurder van Woonwaard.

De zorgwoningen komen aan de Merelweg in de wijk De Draai in Heerhugowaard. Ze zijn ontworpen door Marc Prosman Architecten en worden gebouwd door Kesselaar & Zn.

Nicole van Wijk, bestuurder Woonwaard:

“Woonwaard vindt het belangrijk dat iedereen een plek heeft om te wonen en te leven, dat niemand wordt uitgesloten en waar iedereen naar vermogen kan presteren. Dat is de reden dat wij intensief samenwerken met Esdegé-Reigersdaal. In gezamenlijkheid willen wij woonvormen ontwikkelen waar mensen veilig en vertrouwd kunnen wonen en zich ontplooien.”

Naast de woningen komt ook een activiteitencentrum met drie ruimtes, een ruime tuin en een waterwellness. Dit activiteitencentrum is opzichzelfstaand, maar je kunt er ook binnendoor naartoe. Cliënten die in de zorgwoningen verblijven kunnen, als dat nodig is, zelfs in hun bed naar het activiteitencentrum worden gebracht, bijvoorbeeld als het vervoer naar dagbesteding elders te intensief is.

“Uiteraard zijn cliënten die niet op de Merelweg wonen ook welkom. Ontmoeten, activeren en meedoen is belangrijk,” zegt Lex Schipper, clustermanager van het activiteitencentrum.

Veranderde visie op zorg

Deze ontwikkeling van zorgwoningen is ingegeven door een veranderde visie op zorg van Esdégé-Reigersdaal. Op één locatie aan de rand van de samenleving laten samenwonen van cliënten met een beperking heeft plaatsgemaakt voor realisatie van meerdere zorgwoninglocaties temidden van de samenleving, zodat iedereen daar naar vermogen onderdeel van kan worden. Esdégé-Reigersdaal wilde daarom de Reigersdaal-locatie verlaten. De gemeente heeft de locatie Reigersdaal gekocht, om vervolgens op meerdere locaties in Heerhugowaard de realisatie van zorgwoningen te faciliteren.

De gebouwen worden gasloos gebouwd, aangesloten op het warmtenet van HVC en op het dak komen ruim 200 zonnepanelen. Naar verwachting kunnen de cliënten naar de woningen verhuizen in het eerste kwartaal van 2022.